ANA: anorexia „becézve”, sokan egy láthatatlan őrangyalnak képzelik, aki bíztatja őket tovább a fogyásra, és megharagszik, ha esznek.

PRO-ANA: anorexiásokat támogató. Tippek, trükkök, thinspo-k, stb. Egy pro-ana addig támogat, amíg egy cél vezérel titeket: fogyni. A kívülállók legtöbbször elítélik a pro-kat, mert „segítenek meghalni” különböző trükkökkel gyengíteni a szervezeted, és így tovább. Pedig csak addig vannak melletted, amíg te is akarod.

MIA: bulímia „becézve”.

EDNOS: „Eating Disorder Not Otherwise Specified”. Étkezési zavar, lehet „majdnem-anorexia” illetve „majdnem-bulímia”. Jelentheti ez a következőket: a betegnek anorexiára jellemző viselkedése van, torzult testkép, nem eszik napokig, súlyt is veszít – mégsem csontsovány, illetve mensturál. Lehet olyan is, aki ugyan hánytatja magát, mégsem minden zabálás után, ezért nem mondható bulímiásnak. Ők mind a határeset, a komolyabb lelki és szervi betegségekhez vezető étkezési zavarok felé sodródnak.

FAST: víznap, nullkalóriás nap. Nem szokás még kalóriatartalmú gyümölcslevet sem inni. Csak víz. Persze a legtöbbet ilyenkor fogysz. Pár napig lehet csinálni, hosszú távon nem ajánlják, binge-veszély miatt.

BINGE: zabálás. Nem törődsz azzal, éhes vagy-e még, az agyad csak azon jár, hogy egyél, egyél, egyél még egy kicsit. Utána majd jöhet a lelkifurdalás.

Purge: az a folyamat, amikor megpróbálsz megszabadulni az elfogyasztott kajától… általában van ez a binge-purge kombó, egymást követik.. Van olyan, aki képes zabálni-hányni egymás után akár 4x is. A purge jelenthet hányást, vagy nagymennyiségű hashajtót, fogyasztó gyógyszereket, stb

Thinspiration/thinspo/bonespo: Inspiráló képek vékony lányokról. Mostanában már nem a modellek, hanem a hétköznapi lányok a legnagyobb hősök. Ahogy egyre jobban süllyedsz bele az ana világba, úgy csontosodnak ki a számodra vékony „hősök”. Akit egy éve még irigyeltél, ma már húsosnak látod.

Karkötők: Az anorexiások, illetve pro-anák pirosat, a miák lilát, az EDNOS-osok pedig rózsaszínt hordanak.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés